Historisk   04/06/09

Historiens vingesus går over Padborg Park
I den første juniweekend køres Historisk Festival på den sønderjyske racerbane
Der bliver rig lejlighed til at komme en tur ned ad mindernes allé, når Padborg Park i den kommende weekend afholder dette års udgave af Historisk Festival. Over to dage vil racerbanen ved den dansktyske grænse summe af aktivitet med masser af løb og endnu flere racerbiler fra perioden fra anden verdenskrig og frem til vore dage.

Der kan opleves mange forskellige modeller i de historiske løb på Padborg Park. Her er det en Mini Cooper og en Alfa Romeo Giulia i dyst.

Intet mindre end fem forskellige klasser med historiske racerbiler er på programmet, hvor lørdagen er reserveret træninger og tidtagninger, mens det om søndagen gør løs med masser af skærm mod skærm race. De helt klassiske standard- og sportsvogne kører i tre forskellige klasser inddelt i tre aldersperioder henholdsvis op til 1965, fra 1966 til 1971 og fra 1972 til 1976.

I klassen for de ældste biler vender HKH Prins Joachim, Møgeltønder, tilbage til Padborg Park efter et års fravær. Sidste år kom racerprinsens hvedebrødsdage i vejen for deltagelse i 2008-udgaven af Historisk Festival, men nu er han og den hvide Lotus Cortina med startnummer 65 klar til start, og skal man tage hans tidligere resultater på hjemmebanen som rettesnor, vil han komme til at spille en meget afgørende rolle. Ved Historisk Festival i 2007 blev han bedste standardvognskører i 1965-klassen, da han opnåede henholdsvis en fjerde- og en andenplads i de to løb, hvor det faktisk kun var de utroligt lette Lotus Elan- og Ginetta G4-sportsvogne, som kunne køre fra ham.


Prins Joachim er blandt deltagerne i Historisk Festival, hvor han starter i sin hvide Lotus Cortina med startnummer 65.
(Foto: Morten Alstrup)

HKH Prins Joachim er i øvrigt ikke den eneste kører fra det syd- og sønderjyske område, der er til start i klassen for de ældste biler. Traditionen tro stiller Thorkild Stamp, Padborg, og Herluf Jensen, Esbjerg, også op i henholdsvis Porsche 356 og Alfa Romeo Giulia.

I 1966-1971- og 1972-1976-klasserne er bilerne selvklart nyere, men også hurtigere. Ikke blot takket være flere hestekræfter under motorhjelmen, men også som en konsekvens af den generelle udvikling af bilmodellerne, der foregik i denne tiårige periode. I løbene for 1966-1971-klassen er det biler som Alfa Romeo GTA, BMW 2002, Ford Escort, Ford Mustang, NSU TT og Sunbeam Imp, man kan opleve, mens den nyeste klasse domineres af Porsches hurtige 911-modeller, der dog tidligere på Padborg Park er blevet udfordret af Opel Kadett GT/E-køreren Peter Hansen, Varde.

Udover de tre aldersinddelte klasser ved Historisk Festival køres der også løb for historiske formelbiler og de såkaldte youngtimere.

I sidstnævnte klasse er det muligt at deltage med en racerbil, blot den er mindst 15 år gammel. Jævnbyrdigheden sikres her ved at inddele bilerne i tre forskellige klasser afhængig af deres relative vægt/effekt-forhold. I klasse 1 forventes kampen at stå mellem Lars Kristensen, Padborg, og Asger Tylak, Kruså, mens Thomas Nielsen, Broager, i sin BMW 318is fører klasse 2, hvor Anders Tage Jensen, Randerup, har været nærmeste udfordrer.

Morten Alstrup


Læs mere om:
  • Padborg Park

  •  
    Reklamer

    Peugeot Roskilde


    Peugeot Holbæk